2008. december 19., péntek

KULTÚRAQUILTEK: IRÁN

Elkészült Iránom...






Iránról nem sokat tudtam ezelőtt, tehát irány a wikipédia, ott kiolvastam, hogy milyen messzire nyúlik vissza a történelmük (i.e. IV.évezred), aztán a médek és a perzsák együtt alapítottak hazát, aztán kisvártatva jött Dareiosz, kinek uralkodása alatt a Perzsa Birodalom az addigi történelem legnagyobb és leghatalmasabb birodalma volt. Majd jött Nagy Sándor és elfoglalta az egész országot... Halála után az ország több részre szakadt, és megkezdődött egy hosszú folyamat, amely a dinasztiák küzdöttek egymással.


A középkorban történt: "Az iszlamizáció mélyreható változásokat okozott a kultúrában, a tudományban és az iráni társadalom szerkezetében: a felvirágzó perzsa irodalom, filozófia, orvostudomány és művészet az újonnan alakulú muszlim civilizáció lényeges eleme lett. Kulturális, politikai és vallási téren az iráni hozzájárulás az új muszlim civilizációhoz rendkívül fontos. Mindezek következménye Irán muszlim aranykora.
Az újkor (1501): "Az első iráni shiíta iszlám államot a szafavida dinasztia (1501-1722) első tagja, Iszmail sah alapította. " Több dinasztia váltotta egymást, majd 1906-ban alkotmányos forradalom tört ki, összehívták az első országgyűlést, bevezették az alkotmányos királyságot.
Ezt 1921-ben Reza Pahlavi megdöntötte, és 1925-ban sahhá kiáltatta ki magát. Ő és később fia,
Mohamed Reza Pahlavi, diktatórikus kormányzással valósította meg reformterveit, és keményen harcolt a külföldiek által felszerelt nomádok és a befolyásos síita egyház ellen.
A sah "Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság hathatós támogatását élvezve ugyan tovább modernizálta az iráni ipart, de eltiporta a polgári szabadságjogokat. Uralma, amelynek része volt a szisztematikus kínzás, és más emberi jogi sérelmek, végül 1979-ben az iráni forradalomba torkollott, amelyben rezsimjét megdöntötték."
'Iszlám köztársaság alakult Khomeini ajatollah vezetésével... Az új teokratikus politikai rendszer vallási alapú reformokat hajtott végre, külpolitikájában nyugatellenes volt."
(Én a magam részéről emlékszem Khomeinire a tévéből, 14 évesen valahogy egész máshogy jött le a dolog, mint ahogy itt olvasom. Akkor egy fanatikus rosszember forma votl számomra...)


Szegényeknek nem volt elég bajuk, 1980-ban Irak megtámadta őket: "A pusztító iraki-iráni háború 1988-ig folytatódott, egyik állam sem érte el célját. Sokszázezren vesztették életüket, Irak többször is bevetett vegyi fegyvert."

Szóval efféléket olvastam, és hát persze hallottam én is jó sok rosszat a fundamentaliszumról, meg a borzasztó vallási törvényekről.
Mégis valahogy szimpatikus nép kerekedett ki a végén...



Bocs a töri-szakosoktól, nem akartam értekezést írni, csak olyan kis összefoglaló-félét...



És most lássuk kedvenc képeimet:

KALLIGRÁFIA TÉMAKÖRBEN:








(A teheráni Bastan Múzeum bejárata)







PERSEPOLIS KINCSEI:








És a kedvenc falfirkám (majdnem ezt csináltam), jelentése: URBAN ART - Városi művészet




6 megjegyzés:

zazálea írta...

Hmmmmmmmmmmmm, Évi, de jóóóóóóóóóóóó...

beszand írta...

Évi ez nagggyon-nagggyon jó lett! Érdemes volt vívódni!Tedd fel nagyobba is, mert nem tudtam megnyitni.:(

Zelnice írta...

Szabad tudni valamit a készítésről? De legalább hadd nagyíthassuk ki !!!

Endy írta...

Micsoda felkèszulès! Szèp lett a quilt!

36évi írta...

Köszönöm, Kedveseim, lecseréltem, e még mindig nem nagyban jön, csak ugyanakkorában.
Otthon majd bűvészkedem vele.

Kicsoda írta...

Jo valasztas volt!!! es az eredmeny is tok jo, ezek az `egyszeru` formak nagyon tudnak utni.

Fanni

Lilypie

Andor

Lilypie