2008. június 5., csütörtök

Elkészült Marokkó... Arabesque

Igen, azt hiszem, ez lesz a címe, és majd sorszámozom a következőket, mert szerelmes lettem ebbe a mintába. :)
Íme az eredeti, Fezben található, az egyik mecset oldalán valószínűleg.


És a mű:És majdnem elégedett vagyok. Ott csesztem el, hogy nagyon ragaszkodtam az eredeti színekhez, de annyira nem tudtam felturbózni, mint az eredeti (festett csíkok, pöttyök), ezért halvánka lett kissé.

De a minta mesés, biztos varrok valamit még belőle, mert elképesztően érdekes.
Képzeljétek, tűzés közben követtem a csíkokat, és van olyan csík, amelyik mind a három csillagot érinti. Szerintem zseniális tervezés.

Ágibonak ígértem, hogy kissé részletesebben leírom a készítés menetét.

Szóval először a minta kiválasztása után az eredeti képről levágtam a hátsó falrészletet, majd csináltam Photoshoppal egy kontúrosabb, A4-re felnagyított képet.

Kinyomtattam többször (mindig jó a háznál gy pár ilyen kép, ha a gyerek is nyiszálni akar), aztán kivágtan a képből a háttérelemeket, maradtak csak a csíkok.

Így néz ki (a vadiúj, lábnélküli bőrkapapénkon - erről madj szól egy másik poszt) ;)))
Szerintem ez már önmagában is gyönyörű látvány. :)

A kieső darabok szolgáltak sablonnak a háttérfoltok (továbbiakban fecnik, Dixi után szabadon)
kiszabásához. Kiválasztottam a színeket (béna I.), és kiszabtam a fecniket.
Aztán vettem egy darab ragasztós vetexet, aminek a ragasztós felére meghúztam a középvonalat, majd el kezdtem felrakni a fecniket úgy, hogy közben a papírhálót (előbbi kép) rárakosgattam, hogy jó helyre kerüljenek a foltok. Úgy, mint az ólomüveg technikánál, csak itt nem rajzoltam fel a csíkozást.

Ezen a képen látszik, hogy hogyan ellenőriztem a foltok helyét.Felvasaltam az elemeket zsírpapíron keresztül, nem mondom, még így is kellett vakarni a zsírpapírt a munkáról. De legalább a vasalóra nem ragadt. Viszont mindezt a teraszon csináltam, ekkor egy adott pillanatban lerántottam a majdnem vadiúj kisvasalót, ami ettől kezdve nem melegedett tovább. Brühühühűűűű... pedig korrekt darab (volt eddig).


Amikor ez megvolt, vettem a csíknak szánt anyagot (béna II. - itt kellett volna észbekapni), és egy A4-es méretű kétoldalas rag. fóliát vasaltam a fonák oldalára, majd a színére szintén a papíros csíkháló segítségével felrajzoltam a mintát. És elkezdtem kivágni... Még jó, hogy egyébként is úgy szeretek tévézni, hogy nem nézem, csak hallgatom, simán megvolt 3 óra alatt. :)


Itt van a folyamat közben.:
És amikor végre kivágtam az összes lukat, akkor felvasaltam a kirakott fecnimintára.

Itt a két (négy) réteg összevasalva:Mivel biztos voltam benne, hogy akarom a csíkok átfedését valahogy érzékeltetni, keskeny cikcakk tűzésre gondoltam, de előtte be kellett rajzolnom, hogy hol megy felül, hol alul a csík. Ezt egy narancs színessel műveltem, és ilyen színű cérnát is választottam a tűzéshez.


Itt az átfedések felrajzolása:Ezután már csak a tűzés maradt, na, attól kicsit lehidaltam, mert nagyon monoton, és a hátam az ilyen jellegű gép mellett görnyedést nagyon hamar megunja.

Ekkor jött Maca hegedűvizsgája, amin volt sírás, öröm, minden, de végül abszolválta, jegyet még nem tudunk. :)

És tegnap hajnalban felkeltem, a skacokat elindítottam suliba, aztán nyomtam a gépet. És elég hamar meg is lettem vele.


9 megjegyzés:

Violini írta...

Gyönyörű!Odavagyok ezekért a mintákért.A világ teljessége van benne,meg hogy minden mindennel összefüg.Sápadtnak sápadt ugyan, de attól még nagyon szép!Küldök neked emilben egy papírravarrós arabeszkmintát,ha nem A4-ben gondolkozik az ember,nagy lehetőség van benne.

agibo írta...

Tündér Vagy! Ezt a jó kis leírást még az én beszűkült agyam is vette. Most már biztos, hogy így nem fogok nekiállni ennek a mintának, pedig kacérkodtam vele (is). Habár...
Violini mintájára viszont kíváncsi lennék én is. Lehetek?

Violini írta...

Agibo,neked is elküldtem :-)

kastanie írta...

Annyira jól leírtad! Élvezet volt követni. Hát kellett hozzá kitartás, meg hogy lásd a készet. Én annál a résznél, amikor már csak tűzni kell, nagyon megijedtem volna, hogy mégsem fog jól kijönni a minta. Még így olvasás közben is ijedeztem (helyetted), hogy hiába volt a sok munka :-)

Szera írta...

Gyönyörű!

fakanal írta...

Szép! Megvan a minta kicsit nagyobban? Megfesteném üvegre...

36évi írta...

Kösz, lányok! :)
Bocs, hogy eddig nem reagáltam, de néha nem tok itt bent commentelni.

Fakanál!
Jól esik...
Otthon megvan, A4-es, de nagyítható.
Küggyé egy mélt, akkor tuti nem felejtem el elküldeni.

Ebben a munkában az a kihívás, hogy A4-ben kell nyomni, ez néha halál. Na, ez is ezért ekkora.
Szerintem simán felnagyítod.
És ha megvan, látnám... :)

fakanal írta...

Édeske, megy a mail neked:)

Carol írta...

Very beautiful. Excellent workmanship.

Fanni

Lilypie

Andor

Lilypie